詐騙假鏡 Scam, Fake (2018 Mar)

eBay情報,網上有好東西,分享一下吧

版主: checkiechrischc

archu
開始老花

Re: 詐騙假鏡 Scam, Fake Lens (2017 Apr)

文章archu » 四月 7th, 2017, 3:39 pm

聽日 隻鏡會係香港 同另外一隻四寸對比。

今日我鋪頭用a7簡單對比。
附加檔案

archu
開始老花

Re: 詐騙假鏡 Scam, Fake Lens (2017 Apr)

文章archu » 四月 7th, 2017, 3:53 pm

sortiejapan 寫:
archu 寫:UV口径系55mm,入边玻璃得45mm?支镜头上身是直筒,镜桶根本无5mm甘厚,从前面睇玻璃,非常贴住桶壁。

胡扯 @onion7@ @onion7@

透視問題 藍線實際長少少

sortiejapan
開始老花

文章sortiejapan » 四月 7th, 2017, 4:20 pm

archu 寫:
sortiejapan 寫:
archu 寫:UV口径系55mm,入边玻璃得45mm?支镜头上身是直筒,镜桶根本无5mm甘厚,从前面睇玻璃,非常贴住桶壁。

胡扯 @onion7@ @onion7@

透視問題 藍線實際長少少

空口就話貼住桶壁?拿Caliper一試便知 @onion9@ @onion9@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 四月 7th, 2017, 6:10 pm

利益伸佈
老花一向見到有問題既鏡頭,都一定會提醒大家小心,唔好比不法商人有機可乘!

今次提到厘支Dallmeyer SS 100/1.9,外觀上完全同以前見過既同款有分別,以一支兩萬美元既鏡頭黎講,有疑點當然第一時間通知d兄弟,咁做同自身利益無關,亦唔係針對任何人,因為我唔係第一日咁做,咁多年多舉報過無數次,亦點解有厘個特別既post.

為左公平起見,已經留左空間比當事人伸辯。但解釋可以隨便,如果你要用攻擊我去防守既話,當然我會有辨法處理。
但係到現時為止我個人仲未可以接受你所講既理由而改變認定厘支係假鏡既決定。 

archu
開始老花

文章archu » 四月 9th, 2017, 11:51 am

checkie 寫:利益伸佈
老花一向見到有問題既鏡頭,都一定會提醒大家小心,唔好比不法商人有機可乘!

今次提到厘支Dallmeyer SS 100/1.9,外觀上完全同以前見過既同款有分別,以一支兩萬美元既鏡頭黎講,有疑點當然第一時間通知d兄弟,咁做同自身利益無關,亦唔係針對任何人,因為我唔係第一日咁做,咁多年多舉報過無數次,亦點解有厘個特別既post.

為左公平起見,已經留左空間比當事人伸辯。但解釋可以隨便,如果你要用攻擊我去防守既話,當然我會有辨法處理。
但係到現時為止我個人仲未可以接受你所講既理由而改變認定厘支係假鏡既決定。 

镜头有问题,提醒大家非常好!

但系市面上有问题镜头有好多,镜头有问题,唔代表卖家系不法商人!其实系你心目中,所有商人都不法啦。你自己带有色眼镜睇人,所以先会造成你自己一个武断。

我开铺10年,网上买卖15年,从来无 知假卖假!我地甚至公开承诺 如果系我铺头有买到有问题野,终生原银奉还!因为我知道学无止境!肯定有我唔知道的时候!试问仲有无甘样 “不法商人”?有的话,请告知,我一定会去多D帮衬!

15年前,我岩岩开始网上买卖相机镜头的时候,就有一个非常特别的举措,我所有物品,都会影出序列号!由于旧镜的原因,我地无法知道镜头的历史,所以有序列号,就方便大家去查!(仲有其他一个重要原因、杜绝老鼠货)!试问仲有无其他甘样 ”不法商人“!有的话,请告知,我一定会去多D帮衬。

archu
開始老花

文章archu » 四月 9th, 2017, 12:04 pm

镜头已经系JKcollections老细 大B哥帮助下,完成AB测试,并对改装做出判断。

成像 AB 极其相似,肯定系一支6片四组双高斯结构镜头,镜头后距同另外一支4”一样,可以初步判断系一支super six镜头。

由于做新壳包住左旧壳,用了两层夹口,正如图片所示,前组玻璃其实大过里面那个压环,基于坚固的原因。

大陆师傅对自己招牌好有信心,改的好靓,但唔系所有人会接受。

如果有朋友想稳一水师傅改镜头,可以罗上来我地香港铺头,我地会帮手联系。

多谢大家一直以来的鞭策,我才会一步一步成长,学习更多专业知识,今时今日都唔可以偷懒!

圖檔

其实之前宫崎都搞过一次类似野,不过大家似乎对宫崎比较有信心,无人质疑。尼支3“ 1.9 super-six俾宫崎磨晒,连铭环都无左super six字样。

甘样确实影响左收藏的价值。

圖檔

wysswong
視力正常

文章wysswong » 四月 9th, 2017, 12:40 pm

客氣啦楚兄。我都係唔想大家傾傾下一件客觀既事情最後演化成一場鬧劇。
會長好清楚我為人。我成日pm報料俾佢都係想大眾認知提升。
今次就證實在好多時收藏家同師傅既心態係好唔同。。就好像孜哥改既鏡好好用。。但佢有時連K100都會幫我改頭換面。。如果唔係都唔洗一支用,一支儲,一支拎出黎擺。
楚兄,你鋪頭好多罕有文物。從前我知你都俾員工發板亂改。今時今日有我同Jeffo既好朋友thor坐陣幫你。你叫佢有咩唔識就打俾我地。我地有咩經驗都會分享。唔好再為改靚仔d就改到狗唔搭八。好笨!! 好心酸。

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 四月 9th, 2017, 5:15 pm

多謝回應,本來都唔想再嘥時間,有得佢不了了之,你唔上黎我都唔諗住再講。但係你地咁高調回應,我又唔想你地自己講哂。

其實要証明一支鏡係真係假,是需要有真憑實據!
厘支鏡最大既問題係個殼係後期加工,一睇就知唔係原裝,所以我話係假係無寃枉你。咁你要話係真,唔係片面之詞,自己話係就係,你所講既理據好難令人信服,亦都費事逐一駁你,我只係想知無原無固点解要做個外殼加上去?仲要高科技刻字?如果支鏡無問題,加個假殼做乜?就算支鏡係真,本身唔係甩皮甩骨唔見得人,又何需咁大工程去整容。

sortiejapan
開始老花

文章sortiejapan » 四月 9th, 2017, 6:44 pm

archu 寫:其实之前宫崎都搞过一次类似野,不过大家似乎对宫崎比较有信心,无人质疑。尼支3“ 1.9 super-six俾宫崎磨晒,连铭环都无左super six字样。
甘样确实影响左收藏的价值。
圖檔

小心舉例
Dallmeyer 270414前世今生我瞭如指掌 @onion36@
最後由 sortiejapan 於 四月 9th, 2017, 6:49 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

wysswong
視力正常

文章wysswong » 四月 9th, 2017, 9:35 pm

checkie 寫:就算支鏡係真,本身唔係甩皮甩骨唔見得人,又何需咁大工程去整容。

中肯 到肉

sortiejapan
開始老花

文章sortiejapan » 四月 10th, 2017, 6:04 pm

假鏡 Fake

Hugo Meyer & Co-Görlitz. Kino-Plasmat 1:2 F=4.2cm. D.R.P. N.292152
http://www.ebay.com.hk/itm/Hugo-Meyer-C ... 2275314002

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 四月 10th, 2017, 7:09 pm

sortiejapan 寫:假鏡 Fake

Hugo Meyer & Co-Görlitz. Kino-Plasmat 1:2 F=4.2cm. D.R.P. N.292152
http://www.ebay.com.hk/itm/Hugo-Meyer-C ... 2275314002

@onion7@ @onion7@ @onion7@

頭像
Attlee Liu
病入高盲

文章Attlee Liu » 四月 10th, 2017, 8:33 pm

@onion35@ 有乜唔妥?

sortiejapan
開始老花

文章sortiejapan » 四月 10th, 2017, 10:10 pm

Attlee Liu 寫:@onion35@ 有乜唔妥?

刻字造假

sortiejapan
開始老花

文章sortiejapan » 四月 10th, 2017, 10:13 pm

老假鏡 Publiched Fake Lens

KINOPTIK PARIS F:2 FOCALE 100mm N.28279 APOCHROMAT
http://www.ebay.com.hk/itm/Kinoptik-Par ... 2622757141
最後由 sortiejapan 於 四月 10th, 2017, 10:52 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回到「網上情報 Intelligence」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客