國產 Mitakon 35 mm 0.95

有喜歡的作品想要分享嗎? 想測試多支鏡頭在同一場景的表現嗎? 在這裡發表吧。
版面規則
1) 本版主要為分享會員作品而設。
2) 沒有主題的照片,請張貼至個別鏡頭的相關主題內。
3) 每張圖片的大小上限為2MB,請善用資源。
4) 未經對方同意,請不要張貼屬於他人版權的圖片,貼出後請註明出處。
5) 未經貼圖者同意,不得轉載(貼)此版內容到其他地方。
6) 本站有權將認為不當的內容刪除。
21 Feb, 2009
頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 十二月 11th, 2015, 9:42 pm

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

newboy tsui
中度老花

Re: 國產 Mitakon 35 mm 0.95

文章newboy tsui » 十二月 12th, 2015, 1:30 pm

@onion20@ @onion20@
想不到會長買此新鏡,評價如何?APSC 用, 但價可比二手C mount 25mm F0.95.
睇相有D灰、偏冷

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 十二月 12th, 2015, 6:59 pm

其實唔灰唔冷,開盡仍然sharp,FF爭少少cover哂!但正常情況下,顏色反而有啲奇怪!

頭像
jeffo
病入高盲
聯繫:

文章jeffo » 十二月 13th, 2015, 2:41 am

@onion20@ @onion20@ @onion20@
老花到開始睇唔到野@.@

lon_ng
視力正常

文章lon_ng » 二月 10th, 2016, 6:53 am

係咪叫中一光X? 師兄對呢個牌子評價如何,本身諗住試下,但見甘多暗角是否關鏡頭問題?

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 二月 10th, 2016, 10:44 am

lon_ng 寫:係咪叫中一光X? 師兄對呢個牌子評價如何,本身諗住試下,但見甘多暗角是否關鏡頭問題?

應該係你講果支,自己試下睇下啱唔啱自己口味啦!
鏡本身係設計比ASPC,所以我用FF 有暗角同埋四周劣化係正常,造功好重手,打磨有d粗。
中一對大光圈有堅持,一間小型鏡廠有理念,絕對支持!
個人覺得支鏡解象度夠,層次足,只係色彩上未夠自然。
價錢算合理。

頭像
病入高盲
聯繫:

文章031496 » 二月 10th, 2016, 9:56 pm

這個價錢有0.95可以玩下 @onion20@ @onion20@ @onion20@

回到「作品發表 Works」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Majestic-12 [Bot] 和 2 位訪客