新鏡和舊鏡的迷惑

版主: steveha

DIDADI

新鏡和舊鏡的迷惑

文章DIDADI » 五月 2nd, 2009, 9:15 am

新的技術不如50-60年前的技術? 新的材料不如老的材料。
新鏡似乎沒有了收藏價值, 是因為不好嗎?

頭像
南斗聖帝沙無然
中度老花

Re: 新鏡和舊鏡的迷惑

文章南斗聖帝沙無然 » 五月 2nd, 2009, 9:30 am

新鏡供應量咁多, 點講"收藏價值"
呢個世界, 一定係物以罕為貴, 舊鏡有好多廠都執埋, 有D產量又才, 根本買一支少一支
之所以咁貴, 完全係經濟學上的"供求失衡"啫
圖檔
圖檔

DIDADI

文章DIDADI » 五月 2nd, 2009, 9:47 am

南斗聖帝沙無然 寫:新鏡供應量咁多, 點講"收藏價值"
呢個世界, 一定係物以罕為貴, 舊鏡有好多廠都執埋, 有D產量又才, 根本買一支少一支
之所以咁貴, 完全係經濟學上的"供求失衡"啫

的確有供求問題, 不過我們玩鏡頭是玩起實用性還是投資價值呢?

頭像
KT_KT
中度老花

文章KT_KT » 五月 2nd, 2009, 12:38 pm

DIDADI 寫:新的技術不如50-60年前的技術? 新的材料不如老的材料。
新鏡似乎沒有了收藏價值, 是因為不好嗎?

新的材料不如老的材料?
水晶含鉛, 環保玻璃唔含鉛, 你應該一眼分得出水晶同玻璃
以前設計冇電腦, 光學絕對比唔上現代新鏡, 但支支新鏡都又sharp又高contrast, 特色就唔會太明顯 , 不過每人口味唔同, 自己鍾意就好, 唔一定人云亦云, 至於投資就唔係真正目的, 完全係供求問題, 唔好冇人要, 冇人要就自然平, 呢d純屬個人意見

頭像
南斗聖帝沙無然
中度老花

文章南斗聖帝沙無然 » 五月 2nd, 2009, 12:45 pm

KT_KT 寫:新的材料不如老的材料?
水晶含鉛, 環保玻璃唔含鉛, 你應該一眼分得出水晶同玻璃
以前設計冇電腦, 光學絕對比唔上現代新鏡, 但支支新鏡都又sharp又高contrast, 特色就唔會太明顯 , 不過每人口味唔同, 自己鍾意就好, 唔一定人云亦云, 至於投資就唔係真正目的, 完全係供求問題, 唔好冇人要, 冇人要就自然平, 呢d純屬個人意見

同意KT兄所講, 只要支鏡買返黎可以令自己開心就可以
雖然每一個人令自己開心的因素都有所不同
圖檔
圖檔

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 五月 2nd, 2009, 1:54 pm

玩老鏡嘅人, 有好多唔同嘅心態, 試分析下
1. 玩新鏡, 買無可買, 唯有買舊
2. 俾人毒死, 跌落火坑
3. 確實係有投資價值, 愈買愈多
4. 新鏡價錢不菲, 部份老鏡相對便宜
5. 追求手動對焦操控感
6. 外型顯著不同, 吸引人注意

事實上老鏡確實優勝過新鏡, 最主要喺係設計同用料上
戰後係光學廠高毛利嘅戰國年代
各鏡頭廠為咗要成名立萬都出盡心思, 特出自己嘅產品
用料方面, 為咗加大折射率, 部份鏡頭廠不惜工本加入稀土金屬及放射性金屬.
老鏡在七十年代之前設計, 都是係幾個知名設計基礎上改變.
佢地係設計是都係人手運算, 因此冇可能計算光嘅所有路徑,
設計師好多時係靠想像, 將來影像嘅效果
厘D設計有一個特點係鏡片較少, 加膜少甚至冇
優點係大部份光綫係冇過濾下通過, 原汁原味,
缺點係怕背光
聽起黎好似一冇是處, 就正正係上面所講嘅誤差,
形成各種同型鏡頭之間嘅不同特性,
同樣原因, 唔同民族嘅設計師, 都有唔同嘅想像力
賦予不同嘅性格
法國浪漫
德國嚴謹
英國界乎兩者之間
俄國暗沉雄厚
七十年代日本仔都係設計同用料上落足心機
好似 Nikon AI PC
Canon SSC
Pentax SMC
為咗係市場上徹底擊敗歐洲光學廠
日本仔利用電腦運算便捷, 加膜技術嘅追步
矯正像場同邊角位失真, 造成數據上嘅完美
成個攝影界就墮入數據完美嘅陷阱 (銳利, 高反差)
忽視咗個性差異上出來嘅影像特點
擊敗歐洲光學廠後
日本仔就追求成本效益
好多原本用玻璃造嘅鏡片都轉用膠倒膜
待續......

KM141
技師長

文章KM141 » 五月 2nd, 2009, 2:02 pm

chrischc 寫:玩老鏡嘅人, 有好多唔同嘅心態, 試分析下

用料方面, 為咗加大折射率, 部份鏡頭廠不惜工本加入稀土金屬及放射性金屬.
缺點係怕背光
賦予不同嘅性格
法國浪漫
德國嚴謹
英國界乎兩者之間
俄國暗沉雄厚
Canon SSC
Pentax SMC
擊敗歐洲光學廠後
日本仔就追求成本效益
待續......

哈哈,夫子自道!

頭像
南斗聖帝沙無然
中度老花

文章南斗聖帝沙無然 » 五月 2nd, 2009, 2:56 pm

chrischc 寫:玩老鏡嘅人, 有好多唔同嘅心態, 試分析下

缺點係怕背光
賦予不同嘅性格
法國浪漫
德國嚴謹
英國界乎兩者之間
俄國暗沉雄厚
Canon SSC
Pentax SMC
擊敗歐洲光學廠後
日本仔就追求成本效益
待續......

好詳細!!! @onion14@ 我想睇多D Chris 兄快D寫埋落去....
圖檔
圖檔

頭像
pmkwan
病入高盲
聯繫:

文章pmkwan » 五月 2nd, 2009, 7:19 pm

我想睇多D @onion29@

SpringHo
視力正常

文章SpringHo » 五月 3rd, 2009, 12:57 am

学到野 @onion29@ ,会长快点写下去。 @onion20@

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 五月 3rd, 2009, 2:48 am

玩老鏡嘅人, 有好多唔同嘅心態, 試分析下

缺點係怕背光
賦予不同嘅性格
法國浪漫
德國嚴謹
英國界乎兩者之間
俄國暗沉雄厚
Canon SSC
Pentax SMC
擊敗歐洲光學廠後
日本仔就追求成本效益

如KT 兄所說,水晶與玻璃嘅分別一眼就分得出, 何况膠片 @onion7@
用乜嘢補救, 加膜, 加多幾重咯, 非球面鏡咯,倒膠成本唔大
橫掂用家, 評家都中咗圈套, 數字靚D,
變形少,黑角少, 分辨率高, 像場平
係人都以為好嘢, 速速磅水
係菲林年代, 我相信大家去過日本嘅都會留意到一個現象
佢地鐘意嘅機係 Leica 同 Contax
崇洋, 真係咁簡單 @onion36@

數碼年代, 日本仔一统江山,
Kodak 一早舉手投降退出 DSLR
混血兒 Contax 瓜埋
Leica 唔識寫 Software, Firmware同開發 DSP ,
R 機俾人媽到唔敢再賣, 得番部 M8 吊命
日本仔更加有恃無恐
明知光圈葉片愈多, 散景光斑愈圓
佢係用六片慳成本, 吹咩唔好買呀苯 @onion13@ @onion7@ @onion7@ @onion7@
鏡頭係現世代已經係工廠量產商品
每一個部件都係精心計算同成本掛勾
同一眾歐洲設計大師嘅不惜工本,
追求完美理念背道而馳

現代日本鏡, 顏色, 反差等好相似
如果 Blind Test, 刪咗 EXIF, 保證你分唔到邊支打邊支 @onion22@
係日本仔市場策略成功, 定用家嘅喜好令佢成功 @onion35@
藝術係應該係可以量度, 或多D隨機性 @onion35@

KT, CW, KM, 兄, 兩祖
你地幫手睇下我有冇講錯, 另外講下鏡組設計如何影响成像 @onion25@ @onion25@

(唔知仲識唔識續 @onion2@ )

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 五月 3rd, 2009, 9:22 am

缺點係怕背光
賦予不同嘅性格
法國浪漫
德國嚴謹
英國界乎兩者之間
俄國暗沉雄厚
Canon SSC
Pentax SMC
擊敗歐洲光學廠後
日本仔就追求成本效益

如KT 兄所說,水晶與玻璃嘅分別一眼就分得出, 何况膠片 @onion7@
用乜嘢補救, 加膜, 加多幾重咯, 非球面鏡咯,倒膠成本唔大
橫掂用家, 評家都中咗圈套, 數字靚D,
變形少,黑角少, 分辨率高, 像場平
係人都以為好嘢, 速速磅水
係菲林年代, 我相信大家去過日本嘅都會留意到一個現象
佢地鐘意嘅機係 Leica 同 Contax
崇洋, 真係咁簡單 @onion36@

數碼年代, 日本仔一统江山,
Kodak 一早舉手投降退出 DSLR
混血兒 Contax 瓜埋
Leica 唔識寫 Software, Firmware同開發 DSP ,
R 機俾人媽到唔敢再賣, 得番部 M8 吊命
日本仔更加有恃無恐
明知光圈葉片愈多, 散景光斑愈圓
佢係用六片慳成本, 吹咩唔好買呀苯 @onion13@ @onion7@ @onion7@ @onion7@
鏡頭係現世代已經係工廠量產商品
每一個部件都係精心計算同成本掛勾
同一眾歐洲設計大師嘅不惜工本,
追求完美理念背道而馳

現代日本鏡, 顏色, 反差等好相似
如果 Blind Test, 刪咗 EXIF, 保證你分唔到邊支打邊支 @onion22@
係日本仔市場策略成功, 定用家嘅喜好令佢成功 @onion35@
藝術係應該係可以量度, 或多D隨機性 @onion35@

KT, CW, KM, 兄, 兩祖
你地幫手睇下我有冇講錯, 另外講下鏡組設計如何影响成像 @onion25@ @onion25@

(唔知仲識唔識續 @onion2@ )

精彩,我想睇第三集。 @onion14@

補充一句:
對鏡頭寄喜好,是好個人化。
新一代喜歡新鏡, 受到現代因素影響, 評鏡寄標準是以係市場存在寄產品為藍本, 基本上準則唔一樣。
所以新鏡有新鏡喜好者,舊鏡亦有舊鏡擁護人仕。

例如,
你問佢地喜歡新鏡d乜野, 佢地會話有AF, 高反差,由頭 sharp 落尾, 大白小白..........
可能仲加上, 拎出街好型 @onion9@

舊鏡佢會話名大於實,低反差,灰到死,貴到死,個樣仲殘到死。 @onion2@
加上拎出街比人話唔係乜野古董。

KM141
技師長

文章KM141 » 五月 3rd, 2009, 12:50 pm

會長大人,煩請下令,所有會仔,必須用心苦讀Chris力作,否則踢出會!

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 五月 3rd, 2009, 1:30 pm

KM141 寫:會長大人,煩請下令,所有會仔,必須用心苦讀Chris力作,否則踢出會!

KM兄
唔使咁誇張, 不如幫幫手, 我有好多問題未搞清楚 @onion30@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 五月 3rd, 2009, 2:27 pm

KM141 寫:會長大人,煩請下令,所有會仔,必須用心苦讀Chris力作,否則踢出會!

Chris 力作
老花會葵花寶典! @onion9@

回到「鏡頭及改裝 Lens & Adaption」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客