新鏡和舊鏡的迷惑

版主: steveha

頭像
checkie
會員甲

Re: 新鏡和舊鏡的迷惑

文章checkie » 三月 31st, 2011, 9:21 pm

chan 寫:岩岩睇左葵花寶典!

@onion20@

咁你自宮左未! @onion9@

頭像
KT_KT
中度老花

文章KT_KT » 三月 31st, 2011, 10:33 pm

checkie 寫:
咁你自宮左未! @onion9@

佢冇你咁戇居, 一早就自宮, 人地睇晒成本葵花寶典, 後面個頁有話:
若不自宮,也能成功。就算自宮、未必成功。 如已自宮、趕快入宮。 @onion9@

chan
開始老花

文章chan » 三月 31st, 2011, 11:18 pm

KT_KT 寫:佢冇你咁戇居, 一早就自宮, 人地睇晒成本葵花寶典, 後面個頁有話:
若不自宮,也能成功。就算自宮、未必成功。 如已自宮、趕快入宮。 @onion9@

WAHAHAHA... 查實睇左三集, 唔知仲有冇下文

頭像
KT_KT
中度老花

文章KT_KT » 四月 1st, 2011, 8:25 am

chan 寫:

咁....你到底有冇.......... @onion35@

chan
開始老花

文章chan » 四月 1st, 2011, 10:19 am

KT_KT 寫:咁....你到底有冇.......... @onion35@

睇左唔一定有學 @onion9@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 四月 1st, 2011, 3:11 pm

chan 寫:

你PM問吓大袋長老仲有無下文!
@onion36@

tchk
視力正常

文章tchk » 六月 8th, 2011, 12:42 pm

閱.. 真係有幸有不幸

不幸係, 而家先睇到....
幸係, 好彩我都係得一部DSLR, 一枝入門鏡係現代器材

自從放低DSLR, 再一次拎起老豆比我既珠江牌雙鏡機... 我跌返落「老相機」既黑洞
結果, 我買左部1939年既ROLLEIFLEX, 黎緊年底會買多部45機... 亦會買返枝老過我阿爺既鏡頭先得

頭像
病入高盲
聯繫:

文章031496 » 六月 8th, 2011, 1:05 pm

tchk 寫:閱.. 真係有幸有不幸

自從放低DSLR, 再一次拎起老豆比我既珠江牌雙鏡機... 我跌返落「老相機」既黑洞
結果, 我買左部1939年既ROLLEIFLEX, 黎緊年底會買多部45機... 亦會買返枝老過我阿爺既鏡頭先得

支持!最緊要開心有趣味 @onion20@

tchk
視力正常

文章tchk » 六月 8th, 2011, 5:02 pm

031496 寫:
支持!最緊要開心有趣味 @onion20@

@onion14@ 影得開心~

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 六月 8th, 2011, 7:37 pm

tchk 寫:閱.. 真係有幸有不幸

其實純粹玩鏡角度, 舊鏡比新鏡優勝太多, 但係唔係電影鏡或罕鏡就好呢, 真係要三思 @onion30@

淺水灣道
視力正常

文章淺水灣道 » 十二月 21st, 2011, 9:55 pm

@onion7@ 各位同好,小弟初來報到,經好有介紹睇老花會網,直頭心花怒放,原因買舊鏡玩咗三十年,改來改去實是過癮,舊鏡映嘢支支不同,各自精彩,偶爾奇像,我有你冇,可以吹水,其樂無窮,加上突然聽到邊支鏡升值几倍,比个理由自己同老婆讲好过买股票有得玩又升值,可以过关买埋十个八个防潮箱,新镜曲线千編一律,是摄影工具,没有玩味。
吹吹水、如有雷同实属巧合!

GlobalS8
中度老花

文章GlobalS8 » 十二月 21st, 2011, 10:00 pm

Welcome aboard. @onion20@ @onion20@ @onion20@

頭像
病入高盲
聯繫:

文章031496 » 十二月 21st, 2011, 10:03 pm

GlobalS8 寫:Welcome aboard. @onion20@ @onion20@ @onion20@

x2 @onion20@ @onion20@ @onion20@

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 十二月 21st, 2011, 10:13 pm

淺水灣道 寫:@onion7@ 各位同好,小弟初來報到,經好有介紹睇老花會網,直頭心花怒放,原因買舊鏡玩咗三十年,改來改去實是過癮,舊鏡映嘢支支不同,各自精彩,偶爾奇像,我有你冇,可以吹水,其樂無窮,加上突然聽到邊支鏡升值几倍,比个理由自己同老婆讲好过买股票有得玩又升值,可以过关买埋十个八个防潮箱,新镜曲线千編一律,是摄影工具,没有玩味。
吹吹水、如有雷同实属巧合!

分享下你玩開乜鏡 @onion30@ @onion30@

頭像
Cheval Blanc
中度老花

文章Cheval Blanc » 十二月 21st, 2011, 10:22 pm

GlobalS8 寫:Welcome aboard. @onion20@ @onion20@ @onion20@

x3

回到「鏡頭及改裝 Lens & Adaption」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客