新鏡和舊鏡的迷惑

版主: steveha

jesse
中度老花
聯繫:

Re: 新鏡和舊鏡的迷惑

文章jesse » 六月 27th, 2012, 2:48 pm

checkie 寫:上星期六去買電視機,舊果部老化需要退役了。
睇唔同牌子比較既同時,亦留意唔同年代既電影做比較,
新既畫面全部清一色,sharp,高反差,但似平面圖畫。 @onion22@
睇番套舊電影,當然數碼化處理過,但立體感強得多,空間感強好多,睇套戲都投入d! @onion20@

現代口味已經轉變左,睇到介眼嘅影像先至覺得正,先至覺得係正常。
舊鏡頭係佢地心目中係淘汰產品,跟唔上時代。 @onion2@

但舊電影鏡頭價錢超越時代 @onion7@ @onion7@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 六月 27th, 2012, 4:28 pm

jesse 寫:
checkie 寫:上星期六去買電視機,舊果部老化需要退役了。
睇唔同牌子比較既同時,亦留意唔同年代既電影做比較,
新既畫面全部清一色,sharp,高反差,但似平面圖畫。 @onion22@
睇番套舊電影,當然數碼化處理過,但立體感強得多,空間感強好多,睇套戲都投入d! @onion20@

現代口味已經轉變左,睇到介眼嘅影像先至覺得正,先至覺得係正常。
舊鏡頭係佢地心目中係淘汰產品,跟唔上時代。 @onion2@

但舊電影鏡頭價錢超越時代 @onion7@ @onion7@

價格係相對既,Chris麻話左新電影鏡頭比唔上舊電影鏡頭啦。 @onion22@
如果世上仲有舊電影鏡頭生產,當然可以同新鏡體齊,但係好多製造廠已經唔存在,鏡頭就由供求決定。

peterhk
視力正常

文章peterhk » 八月 21st, 2012, 7:10 am

迷惑••••!( 中毒!除了一支18年買的鏡頭,今年半年收集3支新鏡,18支舊镜(東,西德,俄))
人自己對新鏡和舊鏡迷惑!一方面對舊鏡對特質滿懷希望,另一方面又喜歡新數碼相機的方便及不用晒相的省儉。將兩個不同世紀的產物獨裁強制的合作。(它們唔熟)
去都這一刻,又想問新數碼相機會認人( 新舊鏡)。它會迷惑嗎?面對非自己友會使橫手㩒低舊鏡畫質嗎?

頭像
jeffo
病入高盲
聯繫:

文章jeffo » 八月 21st, 2012, 4:17 pm

Perhaps is a good idea to have all these olds on digital cameras. It's a great marriage. Using today's technology to bring out the juices from these old lenses.
I always fascinated by each old lenses.....always can offers some surprises.
老花到開始睇唔到野@.@

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 八月 21st, 2012, 6:17 pm

peterhk 寫:迷惑••••!( 中毒!除了一支18年買的鏡頭,今年半年收集3支新鏡,18支舊镜(東,西德,俄))
人自己對新鏡和舊鏡迷惑!一方面對舊鏡對特質滿懷希望,另一方面又喜歡新數碼相機的方便及不用晒相的省儉。將兩個不同世紀的產物獨裁強制的合作。(它們唔熟)
去都這一刻,又想問新數碼相機會認人( 新舊鏡)。它會迷惑嗎?面對非自己友會使橫手㩒低舊鏡畫質嗎?

嘗試回答你嘅問題,
現今FF用CMOS 解像度巳經超越菲林, 可以說舊鏡用新數碼相機, 是可以釋放舊鏡及電影鏡能力 = 解像力高
注意解像力高不等於 Sharp
數碼相機有一個天生缺陷是他喜歡90度垂直進入的, 所以新鏡都是以此設計, 所以非常 Sharp (邊沿銳利), 但因為沒有散射光, 影像變得平板 @onion7@ @onion7@
咁舊鏡用係數碼相機是不是無敵, 又不是喎, 個人觀察所得太多鏡片設計是有紫邊. 似乎鏡頭少於四個空氣接觸面是最佳.
結論買双高斯>五片>Tessar> 三片, 最適合數碼相機. @onion36@ @onion36@

頭像
Attlee Liu
病入高盲

文章Attlee Liu » 八月 21st, 2012, 11:42 pm

x2 同樣的感覺! @onion20@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 八月 22nd, 2012, 8:18 am

副會比個like你! @onion20@ @onion20@ @onion20@

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 八月 22nd, 2012, 9:19 am

checkie 寫:副會比個like你! @onion20@ @onion20@ @onion20@

多謝會長 @onion24@ @onion24@

peterhk
視力正常

文章peterhk » 八月 23rd, 2012, 10:52 pm

多謝!老花指点迷途。 @onion20@ @onion20@ @onion20@

昨天,用了支旧镜早期白银版CZJ 35mmf2.8加菲林ISO200;
今天,晒完相。 @onion1@ 發輝不到5/36;衹5张感到安慰。( 可能功力低 + 天陰 @onion9@ @onion9@ @onion9@ )
它在我的60D有如银星,收集回来後,有塵送去抹镜(通常自已拆,自已抹,但這一支太緊太實,可能從末解封,我唔想夾硬来,破壞文物。)
我有一支MIR1 37mmf2.8,上手話喜歡用钳仔,镙丝批拆镜,我收集回去都是打算做镜片零件,打開一看,一個字,慘! @onion32@ @onion32@ 。最終救返2支MIR1。唔想的文物成為垃圾。
我最喜愛的一张黄昏是用它( 有氣氛,光暗有致,高手可能見了会0嘴) @onion29@ @onion29@
這個例子可証,60D對佢雖不能証明有优待,但會比菲林好。 @onion14@

peterhk
視力正常

文章peterhk » 八月 23rd, 2012, 10:55 pm

@onion24@

頭像
jeffo
病入高盲
聯繫:

文章jeffo » 八月 23rd, 2012, 11:11 pm

@onion20@ @onion20@
老花到開始睇唔到野@.@

peterhk
視力正常

文章peterhk » 八月 23rd, 2012, 11:14 pm

@onion11@

Thanks!

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 八月 23rd, 2012, 11:21 pm

@onion20@ @onion20@

頭像
Attlee Liu
病入高盲

文章Attlee Liu » 八月 23rd, 2012, 11:56 pm

peterhk 寫:@onion24@

@onion20@ @onion20@ @onion20@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 八月 24th, 2012, 8:10 am

手指公! @onion20@ @onion20@ @onion20@

回到「鏡頭及改裝 Lens & Adaption」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:che16875 和 5 位訪客