已成功改成 AF 的鏡 ( 1- 34 支 , 在第一及第三頁 )

版主: steveha

AF 黃
中度老花

已成功改成 AF 的鏡 ( 1- 34 支 , 在第一及第三頁 )

文章AF 黃 » 一月 14th, 2010, 1:42 am

1. AF Kern 75mm

2. AF Contax G2 90mm

3. AF Lomo 75mm

4. AF Lomo 56mm

5. AF Angenieux 35mm

6. AF Dallmeyer 2 Inch

7. AF Angenieux 150mm

8. AF Kinoptik 75mm

9. AF Kinoptik 50mm

10.AF Angenieux 135mm
附加檔案
AF lenses 1-5
6 Dallmeyer 2 Inch
7 Angenieux 150mm
8 Kinoptik 75mm
9 Kinoptik 50mm
10 Angenieux 135mm
最後由 AF 黃 於 五月 18th, 2010, 5:14 am 編輯,總共編輯了 7 次。

GlobalS8
中度老花

Re: 已成功改成 AF 的鏡

文章GlobalS8 » 一月 14th, 2010, 10:50 am

黃師傅,
除50/1.8 II, 改老鏡用在Canon AF上, 有冇其他選擇? @onion35@
85/1.8? 100/2.8? 其他副廠鏡又得唔得? Sigma? Tamron? Tokina? Zoom鏡裝定焦頭又如何? @onion35@
問題多多, 見諒. @onion31@

yashicabug
視力正常

文章yashicabug » 一月 14th, 2010, 11:29 am

GlobalS8 寫:黃師傅,
除50/1.8 II, 改老鏡用在Canon AF上, 有冇其他選擇? @onion35@
85/1.8? 100/2.8? 其他副廠鏡又得唔得? Sigma? Tamron? Tokina? Zoom鏡裝定焦頭又如何? @onion35@

@onion20@ 好問題, 原廠鏡比較貴, 有時覺得「劏」一支原廠鏡不很化算。手頭上有一些雜廠俾 Nikon mount 嘅 AF Zoom Lenses (70-200mm, 28-80mm.......)。 全部 2, 3 百元, 用到來改 AF 就正囉!!!!!!

頭像
asnka
開始老花

文章asnka » 一月 14th, 2010, 12:06 pm

yashicabug 寫:
@onion20@ 好問題, 原廠鏡比較貴, 有時覺得「劏」一支原廠鏡不很化算。手頭上有一些雜廠俾 Nikon mount 嘅 AF Zoom Lenses (70-200mm, 28-80mm.......)。 全部 2, 3 百元, 用到來改 AF 就正囉!!!!!!

For nikon
黄蛇話 nikon 改的可以還原
e.g. Angenieux P4 用 nikon AF85/1.8, AF85/1.8 可以還原 AF

steveha
技師長

文章steveha » 一月 14th, 2010, 12:12 pm

支大媽2" and A35 咁改, 收光圈時未會shift focus @onion14@ @onion13@

yashicabug
視力正常

文章yashicabug » 一月 14th, 2010, 3:06 pm

asnka 寫:For nikon
黄蛇話 nikon 改的可以還原
e.g. Angenieux P4 用 nikon AF85/1.8, AF85/1.8 可以還原 AF

Simvy cifu 主要用 Nikon prime lens 50mm 改, 如果可以用 wide zoom (Nikon AF mount) 改到就公德無量喇! 如 Photoline (Sigma OEM) ebay 有大量 wide zoom, 我都有一支 35-80mm 同 70-210mm, 係室內都對焦勁快, 改到 AF 俾我個幾支愛展能 35mm, 135mm, 180mm 就唔駛驚到時 Nikon 停出支 50mm 標頭!!!! 而且唔還原都冇問題, 因為都唔用嘅!

Simvy cifu 睇下呢支 35-80mm 可唔可以劏??

圖檔

頭像
asnka
開始老花

文章asnka » 一月 14th, 2010, 6:12 pm

Simvy cifu 主要用 Nikon prime lens 50mm 改, 如果可以用 wide zoom (Nikon AF mount) 改到就公德無量喇! 如 Photoline (Sigma OEM) ebay 有大量 wide zoom, 我都有一支 35-80mm 同 70-210mm, 係室內都對焦勁快, 改到 AF 俾我個幾支愛展能 35mm, 135mm, 180mm 就唔駛驚到時 Nikon 停出支 50mm 標頭!!!! 而且唔還原都冇問題, 因為都唔用嘅!

Simvy cifu 睇下呢支 35-80mm 可唔可以劏??

圖檔

A仔 135, 180 用 nikon 50 唔夠力, 要用 85/1.8
用zoom 改 prime 側未聽聞

AF 黃
中度老花

文章AF 黃 » 一月 15th, 2010, 5:08 am

GlobalS8 寫:黃師傅,

未試過 , 不過 Canon 鏡身摩打未必夠力推郁種入嘅鏡 !

AF 黃
中度老花

文章AF 黃 » 一月 15th, 2010, 5:16 am

steveha 寫:支大媽2" and A35 咁改, 收光圈時未會shift focus @onion14@ @onion13@

未聽聞用家有咁嘅問題 !

AF 黃
中度老花

文章AF 黃 » 一月 15th, 2010, 5:24 am

唔肯定得唔得 , 未試過用 zoom 鏡改 !

圖檔

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 一月 15th, 2010, 9:19 am

嘆為觀止!
咁要考慮轉會啦! @onion2@

KM141
技師長

文章KM141 » 一月 15th, 2010, 9:41 am

其實這早有人做了,請參閱:http://forum.xitek.com/showthread.php?threadid=429452&pagenumber=1

我也曾嘗試,只是后來發覺在Canon上對焦速度不理想,而且往往在匆忙中焦點和我想要的總是差一點點。

現在好了,在Nikon上,由于馬達夠力,對焦速度快多了;對眼睛不太好的攝友真是佳音;用來拍Snap就有了利器。

只是個人認為除了Snap,其他serious photography 還是MF較好,我現在是用EeS全微菱對焦屏,連電子PCB都不用。

steveha
技師長

文章steveha » 一月 15th, 2010, 1:22 pm

AF 黃 寫:
未聽聞用家有咁嘅問題 !

唔知道問題所在就幫你唔到 @onion30@

yashicabug
視力正常

文章yashicabug » 一月 15th, 2010, 5:55 pm

AF 黃 寫:唔肯定得唔得 , 未試過用 zoom 鏡改 !

唔緊要, 我拎支 Angenieux 35mm Exakta mount 俾你試下劏支 35-80mm AF zoom 睇下得唔得, 唔得咪就咁改 Nikon 猛囉!

今期手緊, 下星期至搵你, 順便改埋支 Cooke 4" f4.5 同 Topcor 50mm f1.4 落 Nikon。

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 一月 15th, 2010, 9:05 pm

steveha 寫:
唔知道問題所在就幫你唔到 @onion30@

我一定唔知有問題! @onion9@ @onion9@ @onion9@

回到「鏡頭及改裝 Lens & Adaption」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客