改鏡師傅....評分

版主: steveha

leicar9slr
視力正常

Re: 改鏡師傅....評分

文章leicar9slr » 五月 1st, 2013, 5:18 pm

LST1956 寫:By the way do you know that 三叔係 Ding C-Fu and chan hung's official C-Fu @onion31@
and 孜哥(基哥) is the nephew of uncle tat and uncle Bun 斌叔 @onion31@ @onion31@

我都係因為當年係陳洪度買左部 Linhof 220 Technikar, 之後個 View Finder 有D唔準, 佢叫我拎去上海街三叔度, 先至有幸認識佢兩位.

之後, 就成日上去吹下水, 改下鏡, 記得當時佢地最鍾意玩白鏡, 我地仲成日一齊去影蜘蛛添....

不過, 一切....往已 @onion31@

中国上海陆奇
視力正常

文章中国上海陆奇 » 五月 6th, 2013, 7:32 am

上海星光城四楼杰颖店改口吴师傅不错

中国上海陆奇
視力正常

文章中国上海陆奇 » 五月 6th, 2013, 7:35 am

上海辛庄一水大师非常好

sfox
視力正常

文章sfox » 十二月 19th, 2014, 11:53 pm

剛係台灣返來. 見過幾個師傅. 暫時只想評論一個及宮崎.

宮崎 - 今非昔比. "貴夾唔飽" 見過鬼怕黑. 前年改Contax G 21mm 結果退回.
宮崎G21mm http://www.japanexposures.com/images/2009/01/g21.jpg
1. 好睇唔好用. 真係"好靚" 好有線條美. 可以話係最靚.
2. 對焦環難用, 手指粗大既更難. 鏡組會轉, 因為係單Helicoil, 最簡單既設計. (Hawk 及其他係雙helicoil, 鏡組會唔轉).
3. 光圈環鬆, set唔到光圈.
4. RF coupling圈亦鬆, 對焦時跟住轉! 點用?
我以為我個支係咁, 原來朋友多年前改既都有2,3問題.

新竹 - Hawk 哈克兄. 有幸參觀佢間廠. 原來規模唔細. 佢做事非常認真. 選料嚴格. 試過因材料不好 上漆(anodize)後規格變左, 成批唔要丟左! 佢要求你"可用十年八年", 唔係"一兩年玩完". 佢唔會得個"講"字 根本唔會講! 我試過提議 佢冇答 但係半年後 竟然寄另一個俾我 "改良左喇". 目前我認為最好!
最後由 sfox 於 十二月 20th, 2014, 12:00 am 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 十二月 20th, 2014, 7:06 am

同意!兩個刀識!宮崎年紀太大,應該退休喇!

頭像
chrischc
會員甲助手

文章chrischc » 十二月 23rd, 2014, 5:15 pm

sfox 寫:剛係台灣返來. 見過幾個師傅. 暫時只想評論一個及宮崎.

宮崎 - 今非昔比. "貴夾唔飽" 見過鬼怕黑. 前年改Contax G 21mm 結果退回.
宮崎G21mm http://www.japanexposures.com/images/2009/01/g21.jpg
1. 好睇唔好用. 真係"好靚" 好有線條美. 可以話係最靚.
2. 對焦環難用, 手指粗大既更難. 鏡組會轉, 因為係單Helicoil, 最簡單既設計. (Hawk 及其他係雙helicoil, 鏡組會唔轉).
3. 光圈環鬆, set唔到光圈.
4. RF coupling圈亦鬆, 對焦時跟住轉! 點用?
我以為我個支係咁, 原來朋友多年前改既都有2,3問題.

新竹 - Hawk 哈克兄. 有幸參觀佢間廠. 原來規模唔細. 佢做事非常認真. 選料嚴格. 試過因材料不好 上漆(anodize)後規格變左, 成批唔要丟左! 佢要求你"可用十年八年", 唔係"一兩年玩完". 佢唔會得個"講"字 根本唔會講! 我試過提議 佢冇答 但係半年後 竟然寄另一個俾我 "改良左喇". 目前我認為最好!

師兄你幫趁宮崎做得算靚仔了,
我見過光圈用支棒伸出來對, 我條鏡主睇見支鏡俾佢攪成咁, 一定XX佢 @onion7@ @onion7@

bm1964
視力正常

文章bm1964 » 十月 18th, 2017, 5:15 pm

我都係搵高登梁師傅改mount (Navitar 50mm f0.95, c-mount 改 m43). 5日起貨,價錢合理. 遲D post 相出來.

steveha
技師長

文章steveha » 十一月 25th, 2017, 12:38 am

孜哥(基哥)嘅離開,是改鏡界巨大的損失。R.I.P @onion31@

回到「鏡頭及改裝 Lens & Adaption」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客