我和Norita有個約會

修改機身有時候會比一支支鏡頭的改裝來得一勞永逸,但各有好壞。

版主: steveha

steveha
技師長

我和Norita有個約會

文章steveha » 十月 7th, 2017, 6:09 pm

心想淨買支Noritar 80mm f2玩, 但通常都需要買小送大, 一定跟你一部Norita 66 medium format 機 @onion7@

個原裝Norita mount(類似Canon FD) 已經拿去做GFX adapter.

咁點算, 最合理將部機改番行M65 Screw mount.

原來部機都唔差, 個mirror幾細同fringe distance都算短. @onion14@

我之前改咗好多鏡喺用了M65 adapter ring, 這些镜只需要用個短M65 Helicoid就可以用得番, 仲有無限遠 @onion9@

120菲林一早就買了, 不過仲未知幾時先影. 唯有同部Norita 66 神交著先, 望出去個大screen 都幾爽 @onion29@
附加檔案

steveha
技師長

Re: 我和Norita有個的約會

文章steveha » 十月 7th, 2017, 6:44 pm

雖然支Bronica Zenzanon MC 50mm f2.8 個鏡尾凸出了少少, 不過冇打板.

傳聞這支Zenzanon 是Norita 代工的, 咁就成套Norita. @onion9@
附加檔案

steveha
技師長

Re: 我和Norita有個約會

文章steveha » 十月 7th, 2017, 6:56 pm

我改過啲100MM全部都冇打板. @onion9@
附加檔案

steveha
技師長

文章steveha » 十月 8th, 2017, 11:59 am

去約會前點都要同Norita化個妝先, 加了個Hot Shoe就可以裝上VC meter or Flash.
最重要加個Rubber Eyepiece Cover, 咁就唔會挖花自己副老花眼鏡. @onion2@

Cooke Deep Field Panchro in action. 己經進入作戰狀態, 随時會走火 @onion9@
附加檔案

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 十月 8th, 2017, 4:54 pm

@onion20@

steveha
技師長

文章steveha » 十月 9th, 2017, 12:07 am

萬事俱備, 可以盛裝赴約. 一機兩鏡加個light meter @onion24@

個Helicoid可以長插Body. 並做了個HASSELBLAD 65mm Screw-in Type Body Cap. 方便擰出擰入, 完全附合人體工學. @onion9@

近來用好多65mm adapted lens, 手痕又做了幾個65mm lens cap. 帶幾支鏡出街都得 @onion36@
附加檔案

頭像
jeffo
病入高盲
聯繫:

文章jeffo » 十月 9th, 2017, 9:32 am

@onion20@ @onion20@
老花到開始睇唔到野@.@

頭像
steve_99
病入高盲
聯繫:

文章steve_99 » 十月 9th, 2017, 9:40 am

@onion20@ @onion20@ @onion20@
業餘攝影從來都是自嗨的行為

頭像
Attlee Liu
病入高盲

文章Attlee Liu » 十月 9th, 2017, 10:08 am

@onion20@ @onion20@

steveha
技師長

文章steveha » 十月 29th, 2017, 2:56 pm

胡適話: 醉過才知酒濃, 愛過方知情重 @onion37@
我就話: 未嘗約會已清醒, 未曾拍過已無情 @onion30@
只好對Norita說句: 共妳無緣怎相逢, 情心怎料未濃轉凍, 亂我心柔情 痴心被Mamiya輕碰, 皆因她嘅(法蘭距)難自控. @onion2@
試過支Mamiya 80/1.9先知Mamiya嘅flange focal distance在medium format中是最短. @onion13@
再加上645個mirror細過6x6, 以前改用M65嘅鏡只要再加過M65 to Mamiya adapter ring就用到. @onion14@
比Norita 短了8mm, 有了這8mm就可以揾到75mm-85mm鏡改到落Mamiya. @onion36@
附加檔案
Zenzanon 50mm 2.8加上Mamiya adapter連鏡尾都冇凸出

steveha
技師長

文章steveha » 十月 31st, 2017, 12:12 am

細心研究過, 買Mamiya 645 都喺要買有AF, 因為由 645AF先至有 1/4000 Sec (step 1/4). 而且又有Focus Lock indicator加自動快門.
就算PRO TL都喺得1/1000 Sec. Norita 仲少只有1/500 sec. 點玩大光圈鏡 @onion35@

支大媽83mm好大機會可以改落Mamiya 645 AF成為Standard Lens. 原本我己經有Mamiya C 80mm/f1.9 N.
再收多兩支 Nikon 75mm/f2.8 H.C(我以前只玩過P.C) and Zenzanon 75mm/f2.8 MC (manufactured by 東京光學). 平靚正 @onion9@

總共四支Standard Lens一定夠玩. 再買番個Pentax 67 to Mamiya 645 adapter 又玩多幾支鏡 @onion29@

支大媽用GFX影Halloween Candy都唔錯, 用645 film應該冇得輸 @onion36@
附加檔案

頭像
jeffo
病入高盲
聯繫:

文章jeffo » 十月 31st, 2017, 3:15 pm

@onion20@ @onion20@ @onion20@
老花到開始睇唔到野@.@

頭像
mmjx83
病入高盲

文章mmjx83 » 十月 31st, 2017, 8:19 pm

@onion20@

AMYCROWN
病入高盲
聯繫:

文章AMYCROWN » 十一月 1st, 2017, 10:42 am

@onion1@ @onion1@

頭像
checkie
會員甲

文章checkie » 十一月 1st, 2017, 6:10 pm

@onion20@

回到「機身改裝、配件」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客